📚 Quants tombs fan falta per marxar de Barcelona?
Tres propostes editorials per reflexionar sobre un canvi de rumb
En els darrers anys ha crescut la tendència de la gent que abandona Barcelona per començar una nova vida arreu del territori català.
Els preus del lloguer, la gentrificació, la contaminació i altres factors han provocat un interès creixent per buscar “una altra manera de viure.”
“Una altra manera de viure” que sovint s’ha volgut idealitzar i romanitzar des de la capital, però que requereix més profunditat per comprendre-la.
Avui, des de 3TOMBS, us presentem tres mirades des del territori en forma de llibres que ens ofereixen una visió moderna, realista i, fins a un cert punt, optimista de tot allò que tenim més enllà de la metròpolis.
1r TOMB: De Barcelona a la Segarra
Una cavalcada de reis “impersonal i massiva” va ser el detonant definitiu perquè Anna Punsoda, escriptora i periodista, abandonés Barcelona per tornar al “desert” de la Segarra.
Nascuda a Concabella el 1985, ha crescut professionalment i ha format una família a la capital, però creia que no era la vida que volia per a ella i els seus fills.
Ara, reflexiona sobre tot aquest procés a La terra dura. Retorn al cor de Catalunya (Pòrtic Edicions).
Una intensa història de reconciliació i de debat intern per redescobrir els nostres orígens i tenir una mirada més conscient d’allò que ens envolta.
2r TOMB: La llavor de la Covid
La Covid i les seves conseqüències també van ser un punt d’inflexió i el clic d’un canvi de mentalitat sobre on i com vivim.
Van sorgir un grapat d’iniciatives. Algunes més efervescents, com els Stay Homas, i d’altres més sòlides, com Repoblem, un compte de Twitter dedicat a lluitar contra el despoblament.
El seu autor, Ton Lloret, ha publicat el llibre Repoblem. L’any que vam tornar al poble (Cossetània) on aprofundeix en diverses experiències i casos rurals d’anar a viure en micropobles.
La manera més directa i exemplificadora de descobrir els avantatges i els problemes de fer un canvi total de vida.
3r TOMB: La pastora del ruralisme
“No soc pastora, ni il·lustradora, ni activista, ni escriptora, ni dinamitzadora; però alhora sí que tinc una mica de tot això. Soc de muntanya, pallaresa.”
Així es defineix Vanessa Freixa, una de les veus més potents i clarividents en la defensa del món rural en l’actualitat.
Va ser una de les fundadores de l’Escola de Pastors de Catalunya, en una altra història d’expiació personal, i ara explica el seu “trànsit” a Ruralisme. La Lluita per una vida millor (Ara Llibres).
Un crit reivindicador i convençut per defensar que la vida rural és la millor opció per afrontar el col·lapse que ens ve a sobre com a societat.
L’últim tomb rural
I per acabar, una recomanació extra per si voleu aprofundir amb més detall i reflexió: L'altre món rural. Reflexions i experiències de la nova ruralitat catalana (Tigre de paper).
Rosa Cerarols i Joan Nogué formulen un assaig imprescindible que analitza amb cura tots els factors que condicionen el nou món rural a través de diferents veus expertes.
A més, també descobreixen iniciatives sorgides del territori amb una creativitat i potència que donen esperança a tots aquells que creiem que hi ha d’haver “una altra manera de viure.”
I fins aquí els 3 tombs d’aquesta setmana, us animem a recomanar el butlletí a amics i coneguts. Ens veiem pel territori!
3TOMBS és la consultoria de comunicació i estratègia especialitzada en el territori. Descobreix els nostres serveis a www.3tombs.cat