📻 3x3 pòdcasts per escoltar el territori
Propostes de diferents estils i indrets a través de l'àudio
Els pòdcasts s’han anat incorporant de forma gradual a la nostra rutina i ja formen part del dia a dia.
Mentre anem a la feina, conduïm, rentem plats o fem esport. D’humor, actualitat, esports, tecnologia, safareig, ficció o el que convingui. Qualsevol moment i tema és bo per enganxar-te a un pòdcast i desconnectar.
El territori no s’ha escapat d’aquest boom i també han sorgit propostes que tracten diversos temes des de diferents altaveus i perspectives.
Avui, a 3TOMBS, ens posem els auriculars i ens endinsem en aquest món per escoltar de més a prop el territori.
1r TOMB: Les veus del territori
Al primer grup ens centrem en els pòdcasts realitzats per grups de comunicació que s’han interessat a difondre què s’hi fa i es pensa al territori.
Acostumen a estar presentats per periodistes amb un cert renom i repassen temes que passen fora de les grans ciutats.
Alguns ja s’han deixat de fer, però es poden recuperar autèntiques perles interessants i per a tots els gustos.
Ona pagesa (20 minuts per capítol)
La Revista Arrels (molt recomanable i d’agradable lectura) va produir diversos pòdcasts de temàtiques relacionades amb el territori com Ruraletes, Bar de Vins o Ona pagesa.
Aquest últim és el que té més continguts amb reportatges com la relació entre camp i ciutat, el paper de les dones pageses o la recuperació de races autòctones d’animals.
Generació RE (30 minuts per capítol)
El Museu Terra (abans Museu de la Vida Rural) és el museu de la memòria, la transformació i la sostenibilitat des del món rural de la Fundació Carulla ubicat a L'Espluga de Francolí.
L’any passat va iniciar un interessant pòdcast de 8 capítols presentat per la Txell Bonet on conversa amb 8 persones que intenten veure el món d’una altra manera. Marta Lloret (La Caçadora de Masies), Peyu o Maria Nicolau són algunes de les veus que s’hi passegen.
Comarcal 947 (25 minuts per capítol)
Catalunya Ràdio va iniciar el 2022 el Comarcal 947 conduït per l’Eloi Barrera, que narra històries singulars mentre viatja per valls, muntanyes i pobles. Ser l’únic LGTBI del poble, el so rural del segle XXI o els pagesos que han mort sobre el tractor són alguns dels temes que ha tractat en els últims mesos i que podeu recuperar.
2n TOMB: Com a Ponent, aumón
La democratització de la tecnologia per gravar programes i les facilitats per penjar i promoure àudios a la xarxa, han provocat la irrupció d’interessants projectes de podcàsting sense grans grups mediàtics a darrere que ens permeten comprovar que la terra està molt viva.
Cada zona tindrà els seus. Aquí, escombrem cap a casa i us destaquem tres projectes interessants de les terres de Ponent.
Botiflers (60 minuts per capítol)
Quatre segarrencs motivats (Alba Granell, Núria Turull, Roger Vilaseca i Robert Canela) van impulsar el 2021 un Verkami per crear un pòdcast “d’esperit local amb mirada global”. Van aconseguir més de 6.000 euros per generar un estudi de gravació al Centre Obrer de Cervera i ja estan a punt d’arribar al mig centenar de capítols.
Entrevistes amb heroïnes sense capa del territori, reflexions sobre com veuen la Segarra o seccions de col·laboradors de tota mena. D’aquests últims, us recomanem els Beauty Flowers, dos peculiars yankees que ironitzen sobre els pobles i tradicions d’aquestes terres…
El Pati Podcast (60 minuts per capítol)
Diuen que a Tàrrega s’hi fan moltes coses i no hi podia faltar un pòdcast de producció pròpia. Des de fa 4 temporades, els joves Cesc Sarri i Quim Gassó lideren un programa quinzenal no apte per a boomers.
Amb un esperit sotanero, han estat capaços de parlar sobre temes de Tàrrega (festes pròpies, eleccions o safaretjos varis) amb un estil genuí i que ha atrapat a l’audiència. Per posar-vos una dada, les desenfadades entrevistes als candidats electorals van tenir més de 2.500 reproduccions a Youtube.
A més, és habitual veure el seu show de forma presencial en esdeveniments targarins com el cap d’any, carnaval o el que convingui. Llarga vida al Pati Podcast.La Cova (60 minuts per capítol)
Lleida capital ha estat bressol de grans periodistes i seu de ràdios amb molta penetració. En els darrers anys, la crisi econòmica i dels mitjans de comunicació ha reduït l’oferta local, però això ha permès que projectes més petits puguin treure el cap.
En el món dels esports, destaca La Cova, un grup de motivats lleidatans que han estat capaços de generar una comunitat activa i participativa per debatre setmanalment dels equips de futbol i bàsquet de la ciutat.
Serà l’espurna per encendre un nou projecte radiofònic gran i potent a Lleida o és el model a seguir a partir d’ara?
3r TOMB: Testimoni d’històries
I la tercera i última categoria de pòdcasts la dedicarem a propostes que pretenen preservar el testimoni d’històries, llengües o terres a través de les veus parlades.
Ràdios locals, institucions o particulars han engegat iniciatives d’una nova via de fer podcàsting per mantenir la flama de la memòria més viva que mai.
Sala 113. Històries arxivades (25 minuts per capítol)
El departament de Cultura va crear un pòdcast de 10 episodis que recull i explica les històries més sorprenents dels arxius documentals de Catalunya.Amb la locució de Lluís Soler i Virgínia Villaroya us podreu endinsar en històries com la del carnaval macabre d’Armentera, el bruixot de Terrassa o el submarí fantasma.
País invisible (25 minuts per capítol)
Interessant pòdcast que lluita per escurçar les distàncies entre Catalunya i Occitània, tot parlant de consciència lingüística, turisme sostenible, desarrelament, moviments socials,...
Amb un estil innovador i transmèdia, els seus presentadors descobreixen els pobles i els parlars occitans en risc trencant tots els clixés possibles.La Quinta Brigada (25 minuts per capítol)
Excel·lent exercici de memòria històrica sobre el pas de les brigades internacionals per Catalunya a través d’un episodi tràgic que va tenir lloc a Tàrrega.
La història comença amb el descobriment d’unes fotografies de fa gairebé 80 anys i durant 6 capítols, l’historiador Jaume Ramon Solé i el comunicador Miquel Ramon Roig, descobreixen i recorden una història de solidaritat contra el feixisme molt singular.
El pòdcast es va gravar i emetre el 2021 a Ràdio Tàrrega i també el podeu trobar a Spotify.
Si voleu recomanar més pòdcasts del territori, els podeu enviar a 3tombs@3tombs.cat i els difondrem a través de les xarxes socials.
I fins aquí els 3 tombs d’aquesta setmana, tornem d’aquí un parell de setmanes. Ens veiem pel territori!