Catalunya ha estat terra de vins d’ençà que els grecs plantaren les primeres vinyes a l’Empordà i ens encomanaren la passió per Dionís, déu del vi i la vinya.
La tradició es va anar estenent arreu del territori i s’ha mantingut fins als temps actuals, convertint les nostres contrades en una de les regions vinícoles més prolífiques del món.
En els darrers temps, a més, s’ha generat un creixent interès pel consum conscient del vi, més responsable i també preocupat per tots els processos, orígens i narratives.
Per aquest motiu, a 3TOMBS hem volgut convidar una veu experta en la matèria. Es tracta de Carles Bargalló, enòleg, sommelier i professor del Postgrau en l’Elaboració de Begudes Destil·lades i Licors de la URV. A més, també és un dels fundadors d’Àlquia, un projecte molt interessant d’R+D enològica per a petits i mitjans productors.
A banda de saber-ne un pou d’enologia, el Carles també es preocupa i s’ocupa de tota la sociologia, la història i el significat que amaguen els vins de les nostres terres.
Agafeu bé la llibreta i no us perdeu les recomanacions per conèixer un producte que parla, més del que ens pensem, de nosaltres mateixos.
1r TOMB: Cultura de marges
Comencem amb un blanc cultivat entre els marges i els murs de pedra seca de les boniques, però cada vegada menys poblades, terres de la Vall del Corb.
Es tracta del Blanc de Marges de L’Olivera, una cooperativa de treball i d’iniciativa social de Vallbona de les Monges amb un projecte magnífic que treballa el territori com pocs.
Dins el marc de l’Agricultura Social, des de L’Olivera elaboren vins i olis ecològics ajudant a persones en risc d’exclusió social i plantejant una sortida econòmica productiva a una zona afectada pel despoblament rural de les darreres dècades.
La varietat principal d’aquest vi és la parellada, una de les varietats històriques de la zona, que creix en les terrasses sostingudes dels murs de pedra seca. Una cultura de marges, físics i simbòlics, de la qual n’ha sorgit, fins i tot, un manifest.
Un Costers del Segre ideal per començar un bon dinar.
2n TOMB: Els herois de la vinya
Parlar del Priorat és parlar de vins de molta qualitat. Aquí us recomanem l’Ònix Evolució, un negre criança de Vinícola del Priorat.
Una de les característiques que fan especial el Priorat és el terreny, amb zones amb més d’un 30% de desnivell que, a primera vista, podrien semblar un problema per al conreu de les vinyes.
Però lluny d’espantar-se, els pagesos locals han convertit aquest factor en virtut i practiquen la denominada Viticultura Heroica, conreant en costers muntanyosos i de difícil accés.
A més, es tracta d’una terra amb llarga tradició del denominat cooperativisme obrer de consum. A principis del Segle XX, el Priorat va ser una de les zones on els treballadors es van unir per combatre l’alça dels preus creant cooperatives de productes de primera necessitat.
Vinícola del Priorat és l’hereva de les antigues cooperatives dels pobles de Gratallops, el Lloar, la Vilella Baixa, la Vilella Alta, que van unir esforços i recursos per sobreviure.
Una demostració que no cal anar tan lluny per gaudir d’allò únic i autèntic. Com aquest negre amb cos que us recomanem per carns i segons plats.
3r TOMB: El plaer de les coses tranquil·les
I acabem amb un escumós per aquestes llargues sobretaules que ens esperen.
És el Brut Nature Memòria, del celler familiar Can Descregut del Penedès. I us preguntareu: què té d’original un cava del Penedès? Doncs en aquest cas, tot.
Per començar aquesta producció s’emmarca dins el nou projecte Corpinnat, una nova denominació d’origen creada per petits cellers de la zona que lluiten contra les grans macroproduccions de cava de la zona.
Actualment, la marca Corpinnat està formada per 11 cellers que advoquen per les vinyes ecològiques, la verema manual, les llargues criances i el compromís amb les varietats històriques.
En el cas de Can Descregut el projecte està en mans de 2 joves amb iniciativa i passió pel territori, com l’Arantxa de Cara i el Marc Milà. Afirmen que fan “vins inquiets” i, per exemple, han estat pioners a recuperar el xarel.lo vermell o a seguir criteris de mínima intervenció.
Un pacte amb la paciència i la tranquil·litat per fer les coses ben fetes en una societat marcada per l’estrès i les presses.
I fins aquí els 3 tombs d’aquesta setmana gràcies a la col·laboració del Carles Bargalló. Us hem recomanat tres vins a tall d’exemple, però el consell que us fem és que us atreviu amb vins de petits productors i descobriu tot allò que s’amaga darrere de marges, alçades i varietats poc freqüentades.
Que tingueu unes bones festes i ens veiem pel territori!
3TOMBS és la consultoria de comunicació i estratègia especialitzada en el territori. Descobreix els nostres serveis a www.3tombs.cat