👣 3 tombs pasturant pel Lluçanès
Descobrim la comarca més "jove" de Catalunya, però amb molta història a darrere
Malgrat que no fa ni un any que el Lluçanès és oficialment la 43a comarca de Catalunya, des de temps immemorials els seus habitants sempre han destacat la identitat pròpia d’aquest altiplà situat al nord de Catalunya.
El Lluçanès es defineix com un territori serè, on es viu sense presses, envoltat de natura i que aposta per un turisme responsable i discret.
Terra de bandolers. De bruixes, remeieres i dones sàvies. De balls i danses d’origen cerimonial. D’esglésies, criptes, castells i ponts medievals. De tòfona i bon menjar.
El Lluçanès té molt per descobrir i aquesta setmana dediquem el butlletí de 3TOMBS a perdre’ns per aquesta zona de la mà d’una activista que treballa per dinamitzar la comarca.
Ella és la Bàrbara Palacios, una barcelonina de naixement que s’ha instal·lat en els últims temps al Lluçanès, i que ens presenta tres plans per endinsar-nos en una terra asserenant.
1r TOMB: La Ruta del Pa i del blat forment
Un dels productes amb més personalitat pròpia del Lluçanès és el pa de forment, elaborat amb una varietat autòctona tradicional de blat més digerible i d’alta qualitat.
És un pa rústic, rodó, de crosta rossa i cruixent, amb una molla humida i fosca, fermentat lentament, que es treballa a mà i acaba cuit en un forn de sola.
Una delícia ideal pels “panarres” de la casa i que recorda el pa que es feia abans.
Des del consorci del Lluçanès s’ha treballat per recuperar-lo amb pagesos de la zona i també s’ha ideat La Ruta del Pa i del blat forment.
Es tracta d’un recorregut per tres espais (una masia, un forn i un obrador de cerveses artesanes) per descobrir tots els secrets d’un blat amb un 100% d’ADN Lluçanès.
Ja salives? Consulta les opcions i fes la reserva prèvia.
2n TOMB: La forja d’Alpens
“Ofici de foc, molta feina i guany poc.” Així resumeix el refranyer popular la forja, un dels oficis antics més hipnotitzadors, però que ha anat perdent pes amb el pas del temps.
Per fortuna nostra, al Lluçanès hi trobem un petit reducte de la forja que lluita per mantenir la flama viva i que llueix amb orgull desenes de peces per les seves places i carrers.
Es tracta d’Alpens, un petit municipi de 273 habitants, que té un ric patrimoni de fanals, pica-portes, baranes, reixes o escultures fetes en forja.
L’origen ve d’un tossut i convençut ferrer d’Alpens, Joan Prat, que durant el passat segle es va decidir a vestir el poble d’escultures de forja que ara li donen una força única i singular, convertint Alpens en un lloc d’obligat pelegrinatge per als fans d’aquesta especialitat.
Cada dos anys organitzen una Trobada Internacional de Forjadors i la pròxima edició tindrà lloc al maig del 2025. Si voleu matar el cuquet abans, us recomanem visitar el poble i seguir l’itinerari que han creat per descobrir el món de la forja.
3r TOMB: La transhumància de Lluçà
Actualment, els desplaçaments dels humans és més gran que mai gràcies a la transformació del transport. Cotxes, trens i avions ens permeten moure’ns a grans distàncies i descobrir nous paratges.
Però quan tot això no existia, hi havia uns petits herois que es movien pel territori amb una audàcia i tenacitat exemplars. Es tracta dels ramaders que pasturaven durant milers quilòmetres les seves cabres, ovelles o vaques per les muntanyes.
I és que el Lluçanès també ha estat terra de transhumància. El pas de caps de bestiar pujant i baixant de les muntanyes, sobretot als segles XVII i XVIII, va estructurar el territori i n’ha marcat la fesomia de molts pobles
Per poder entendre millor què va significar pel territori, us recomanem fer una visita al Centre d'Estudis i Recursos de la Transhumància de Lluçà, que vetlla per visibilitzar uns actors, sovint, silenciats.
I si sou de caminar, us podeu descarregar quatre rutes pels antics camins de transhumància al Wikiloc que us faran veure que això de les Spartan Race és una broma al costat dels herois ramaders del Lluçanès.
I fins aquí els 3 tombs d’aquesta setmana, gràcies per ajudar-nos a difondre el butlletí!
Ens veiem pel territori!