🟡 3 tombs a la recerca de l'or líquid
El desembre és el mes de l'oli i us proposem aquests plans per gaudir-lo
Al segle VIII aC, Homer va batejar l’oli d’oliva com “l’or líquid” pel color, sabor i les múltiples virtuts que aportava per a la salut.
Homer no va arribar a preveure que, segles després, la seva qualificació cobraria tot el sentit del món en disparar-se el preu de l’oli a conseqüència de la dura sequera que pateix el nostre territori.
La baixa producció dels darrers anys i l’augment dels costos en el món de la pagesia, han impactat en el preu de forma notable i amenaça un dels sectors més preuats de la cultura Mediterrània.
Mentre esperem que passi de pressa aquesta odissea, des de 3TOMBS us recomanem tres plans originals per gaudir de l’or líquid.
1r TOMB: La Mostra Gastronòmica de les Garrigues
Al mes de desembre arriben les primeres remeses d’oli i molts pobles organitzen fires o trobades per presentar-lo a la població.
Una de les propostes més atractives és la Mostra Gastronòmica de les Garrigues on cinc restaurants de la zona proposen un menú especial amb l’oli com a eix principal.
El Polvoró d’oli, les botifarres amb els nostres olis o l’arròs a la llauna de guatlla amb el seu niu trufat són alguns dels plats que criden més l’atenció.
Complementeu l’escapada visitant la Festa de l’oli nou que organitzen a Cervià de les Garrigues, una de les meques de l’oli d’oliva a Catalunya, el dimecres 6 de desembre.
Un dels actes amb més secretisme d’enguany és el llançament en exclusiva d’un pa d'oli. Ha estat ideat pel gremi de forners de la província de Lleida i els que l’han provat diuen que és tot un descobriment...
2n TOMB: Concurs d’allioli del Morell
Un dels pecats de l’oli és el seu aparellament amb l’all que ha generat moltes migdiades de glòria i algun que altre mal tràngol.
Cada casa té un expert en seguir el ritual de l’elaboració, però t’atreviries a competir amb el morter i la maça contra els altres Messis de l’allioli?
El Morell organitza aquest diumenge 3 de desembre el Vè concurs d’All-i-oli dins el marc de la Festa de l’Oli.
El reglament té fins a 15 punts, alguns de delicats com que “si a alguna persona participant se li talla l’allioli, quedarà automàticament desqualificada” (ni un penal fallat a una final de la Champions faria tant mal…).
Participar és gratuït i s’ofereix “all, oli, sal i, en cas que ho demani el participant, un ou”. El pla promet ser divertit i es pot combinar amb l’esmorzar de forquilla que fan a les 10 h del matí.
Si hi aneu amb temps, també podeu visitar El molí de Mas Montseny, prop del Morell, on podreu veure com es feia l’oli antigament i com es produeix en l’actualitat de forma ecològica.
3r TOMB: La gimcana a La Fatarella
La Fatarella és un poble de la Terra Alta que no arriba als 1.000 habitants, però que destaca per la seva implicació amb la lluita per la sostenibilitat.
El 1992 ja es van batejar com a "municipi ecològic”, molt abans que comencés la moda de l’ecoblanqueig (no em direu que no sona molt millor que greenwashing).
A La Fatarella viuen del camp i de les oliveres, on treballen la varietat empeltre, característica d'aquesta zona i coneguda per la seva resiliència.
Entre el 8 i el 9 de desembre, organitzen una de les festes de l’oli més destacades de les nostres contrades amb 70 expositors i un programa farcit d’activitats.
Destaquem la gimcana “L’or de la Fatarella”, una activitat per a tota la família que combina l’oci amb la memòria històrica.
Si us heu de quedar a dormir, intenteu trobar lloc a La Casa Ecològica, un acollidor hotel construït amb la tècnica de la pedra seca.
I fins aquí els 3 tombs d’aquesta setmana, us animem a recomanar el butlletí a amics i coneguts. Ens veiem pel territori!
3TOMBS és la consultoria de comunicació i estratègia especialitzada en el territori. Descobreix els nostres serveis a www.3tombs.cat