🌄 3 plans gastroculturals per la Vall del Corb
Una regió poc coneguda que amaga grans indrets, secrets i passions
Si hi ha una vall que té un caràcter propi, un batec molt actiu i una oferta gastrocultural molt viva és la Vall del Corb.
Situada entre les comarques de l’Urgell i la Conca de Barberà, el petit riu Corb marca la idiosincràsia d’aquesta regió amb molta història a darrere.
Al voltant dels segles IV i III aC es van formar la majoria dels pobles que actualment formen la vall i, a l'època romana, va ser el corredor que connectava Barcino amb Ilerda.
D’aquí ve la seva passió i dedicació a les vinyes, oliveres i camps de cereals que marquen aquestes terres profundes i, sovint, poc conegudes.
Des de l’any 2000, l’Associació per al desenvolupament integral de la Vall del Corb reuneix productors, elaboradors, artesans, restauradors, allotjaments rurals i botigues, així com entitats i persones apassionades per la Vall amb l’objectiu de revitalitzar els seus municipis, preservar el patrimoni i generar activitats al territori.
Avui, a 3TOMBS, us fem un petit tastet amb 3 propostes gastroculturals per gaudir d’una vall que, com deia Josep Vallverdú, és “una mena de paradís de l’encantament i de la delícia immorible.”
1r TOMB: Vins, jazz i territori, el maridatge perfecte
Aquest cap de setmana comença una nova edició del projecte Vins i Sons, un cicle de concerts en diferents cellers de la Vall del Corb.
Una fórmula molt especial de maridar cultura i gastronomia en una terra que té uns vins excel·lents i, sovint, poc reconeguts pel gran públic.
Sota la denominació d’origen Costers del Segre, els vins del Corb compten amb fins a 8 cellers amb propostes variades, innovadores i de molt bona qualitat, que s’erigeixen en ambaixadors del territori i en exemples de resiliència contra el despoblament rural.
Si voleu tenir una primera presa de contacte, el dissabte 6 d’abril a les 19h al Celler Analec de Nalec podreu gaudir de l’estrena del Vins i Sons amb la música del duo Armengou i Macià, que transita entre el jazz i la música llatinoamericana.
Funciona a taquilla inversa i enguany uneix forces amb el Festival Bmoll, el Festival itinerant de Ponent organitzat per Paupaterres Produccions, per apropar el talent local a tots els pobles de la província.
Si no podeu anar-hi aquest dissabte, l’11 de maig, al Celler cal Cabo de Sant Martí de Maldà amb la música amb arpa de Berta Puigdemasa, o l’1 de juny, al Celler Boldú de Verdú amb la música folk d’Ares Gratal, també podreu aprofitar aquest maridatge perfecte.
2n TOMB: Pedra seca i bon halar, a Maldà
Per aquest diumenge també hi ha una interessant proposta que integra un dels trets essencials del patrimoni natural i paisatgístic de la zona: la pedra seca.
Es tracta de La (Re)volta "Pedra seca per la Vall de les Comes", una germana de la Vall del Corb situada entre Maldà i l’Espluga de Francolí.
El biòleg Andreu Serés comandarà una ruta a peu per veure elements molt diversos d’arquitectura popular durant els 8 quilòmetres de recorregut.
Cabanes de volta, pous, aljubs, trulls o cadolles formaran part d’aquest itinerari que ens descobrirà l’arquitectura tradicional dels nostres avantpassats.
Ho organitza Òmnium Urgell-Segarra i Amics de l’Arquitectura Popular. El punt de trobada serà al km 4,1 de la Carretera de la farinera de Maldà a l’Espluga diumenge a les 9 del matí.
Si us quedeu amb gana quan acabeu de passejar, us recomanem dinar al Centro de Maldà, una combinació de bar del poble de tota la vida amb una cooperativa que organitza un grapat d’activitats des d’una mirada “cosmo-rural combativa.”
Un lloc ideal per fer-hi un bon halar (que poc que fem servir aquesta paraula) i deixar-se endur per la màgia dels seus fogons que incorporen tradició i innovació a parts iguals. El local i l’ambient que s’hi genera, tampoc té perdició...
3r TOMB: Trosfood, la joia de la corona del Corb
I acabem amb el pla perfecte per descobrir la Vall del Corb i tota la seva gastronomia: el Trosfood, una invent que va néixer el 2016 i que ja s’ha convertit en un autèntic fenomen capaç d’exhaurir cada any les 300 places disponibles en un tancar i obrir d’ulls.
Es tracta d’una caminada enogastronòmica per la Vall del Corb tot degustant diferents productes de la mà dels seus autors.
Cada any, es tria una població de la zona i a partir de les 11h del matí comencen a sortir els primers grups de forma esglaonada que van passejant, badant, bevent i menjant durant unes tres/quatre hores, aproximadament.
A cada parada, hi trobareu un restaurador de la zona que us ofereix els seus plats i un productor de vi, vermut, cervesa artesana o infusió natural per maridar-ho.
El contacte directe amb els artífexs, la possibilitat de descobrir noves delícies gastronòmiques i el bon ambient que s’hi genera són els punts forts d’aquest pla perfecte on us recomanem anar-hi amb gorra i crema solar…
Aquest any la població escollida és Maldà amb 6 cuineres, 8 cellers, 50 productors i moltes ganes de descobrir la Vall. El preu complet és de 50 euros amb begudes amb alcohol (42 euros, si és amb begudes sense alcohol) i a partir del 9 d’abril us podeu inscriure en aquest enllaç. No us quedeu sense plaça!
Perdre’s per la Vall paga la pena.
I fins aquí els 3TOMBS d’aquesta setmana. Ens retrobem d’aquí a 15 dies i ens veiem pel territori!