👚 3 opcions per vestir amb consciència
Descobrim marques de roba sostenibles, originals i amb retorn social
Al segle XIX, Catalunya va ser una de les regions pioneres de la indústria tèxtil mundial. Aquella revolució va marcar el país i, encara ara, el territori és ple de fàbriques, colònies i residències que van deixar empremta.
En el seu moment, tot aquest procés va servir per modernitzar part de la Catalunya rural i es va aconseguir una certa redistribució de la població territorial.
Amb els pas dels anys, el tèxtil va anar perdent pes i, actualment, ha quedat com un sector residual, ja que la major de roba que vestim procedeix de països de poca proximitat.
Tot i això, a Catalunya, sorgeixen algunes iniciatives que fabriquen roba al territori amb el reciclatge, la sostenibilitat i l’ètica social com a eixos vertebradors.
Avui, a 3TOMBS us prestem tres opcions per vestir amb consciència.
1r TOMB: L’èxit de IAIOS, jerseis “com els d’antes”
L’any 2012, a Granollers, va tancar la botiga de roba Dracs després de quatre generacions dedicant-se al tèxtil.
Havien posat a la venda uns jerseis fets de fil reciclat, però el públic, en aquell moment, no ho va valorar i els propietaris es van veure obligats a abaixar la persiana.
Uns anys després, la petita de la casa, Gemma Barbany es va animar a recuperar el projecte impulsant IAIOS, una marca de jerseis com els d’abans realitzats amb materials reciclats i produïts en petits tallers locals entre Olot, L’Espluga Calba, Igualada, Sabadell i Granollers.
Cada jersei està inspirat en un avi o àvia diferent, amb la voluntat de recuperar la biografia que tenen a darrere i retre homenatge a la gent gran.
Asseguren que aquestes peces duren tota la vida i estan triomfant amb el seu estil original i inspirador.
Sumen gairebé 40.000 seguidors a Instagram, tenen botiga on-line i comencen a fer-se un nom amb una filosofia pròpia que combina reciclatge, bon gust i nostàlgia.
2n TOMB: Les peces úniques i suprareciclades de Nuar
Una de les tendències del reciclatge és l’upcycling (o suprareciclatge), que consisteix a aprofitar peces descartades per crear nous productes de més valor.
A Olot s’han pres a consciència aquesta filosofia i han creat Nuar, un projecte impulsat conjuntament per tres entitats de l’àmbit social com la cooperativa d’iniciativa social Actua, Avancem Santa Clara i Formació i Treball.
Des de vestits fins a jerseis, confeccionen peces úniques aprofitant teixits no aptes per la venda, evitant així els residus tèxtils i reduint la necessitat de recursos naturals.
Per la col·lecció tardor-hivern han creat les primeres 102 peces que, de moment, només es poden adquirir en les botigues que les entitats impulsen a Badalona, Martorell i Girona.
A més, el disseny d’aquestes peces exclusives està fet per l’estudi Okollective amb un enfocament en la moda que promou la igualtat de gènere i la diversitat d’estils.
Per acabar de completar la funció social del projecte, Càritas Garrotxa ha ajudat tres persones a inserir-se laboralment en la producció de la roba, que té lloc al taller de confecció d'Ecosol d'Olot.
Un cercle que es tanca, roda i toca totes les peces del teler. Bravo.
3r TOMB: FYOB, la marca per als cossos normals i contra la violència de gènere
Quan era adolescent, la Laura Pradas feia 1,53 cm d’alçada i va patir complexes pel seu aspecte físic.
El món de la moda sempre ha estat basat en cossos poc realistes i ha comportat trastorns psíquics i físics en les persones més joves.
Per lluitar contra això, Pradas ha creat a Cassà de la Selva la seva pròpia marca de roba dirigida a cossos normals, FYOB (Find Your Own Beauty - Busca la teva pròpia bellesa).
Són peces realitzades a la Península amb cotó orgànic i que han comptat amb la col·laboració de dissenyadores locals com Laura Gonballes o Tres Voltes Rebel.
El projecte també té una causa social i l’1% dels beneficis van destinats al projecte Claudel, un espai de creació artística, destinat a dones i joves supervivents de violències de gènere.
Mitjançant la costura i la creació del seu propi disseny, les víctimes poden tenir un nou espai que fomenta la relaxació i l’empoderament davant la complicada situació que viuen.
FYOB ja ha rebut els primers premis i podeu consultar el seu catàleg a la botiga on-line.
Aquestes són 3 propostes originals i de territori. Si en coneixeu més i les voleu proposar, escriviu-nos a 3tombs@3tombs.cat o etiqueteu-nos a les xarxes.
Tanmateix, no podem oblidar tots els centres que ofereixen roba de segona mà i que garanteixen una economia totalment circular i d’aprofitament. Siguem conscients de la roba que portem…