📍 3 festivals per descobrir espais singulars
Quan l'escenari és tant o més important que el contingut
En els darrers anys la proliferació de festivals i propostes culturals ha augmentat de forma exponencial arreu del territori.
De propostes n’hi ha per a tots els públics i cada vegada s’aposta més per a l’especialització de temàtiques o per cercar un nínxol de públic molt concret.
A més, també hi ha una tendència a l’alça per escollir espais singulars, emblemàtics o desconeguts per redescobrir-los mitjançant la música, l’art o la temàtica que tingui el mateix festival.
Sovint, són iniciatives de particulars o associacions que busquen apropar la cultura a més indrets per fer-la més universal i evitar que se centralitzi en les grans urbs.
Avui, a 3TOMBS, us proposem tres festivals que tindran lloc en les pròximes dates i que destaquem, en part, per l’elecció del seu escenari principal.
Perquè, a vegades, canviar de territori també és una elecció de consciència.
1r TOMB: Un festival Recòndit al Pla de l’Estany
En plena pandèmia, l’any 2021, va néixer l’original proposta del Festival Recòndit, amb una programació musical que té lloc en els 7 municipis menys poblats del Pla de l’Estany.
Organitzat per la productora La Tornada, el Recòndit va néixer per descentralitzar la cultura i fer que passin coses fora de les grans ciutats.
La proposta és atrevida perquè tots els concerts tenen lloc a l’aire lliure i en espais naturals, però la resposta del públic ha estat molt positiva.
Joan Miquel Oliver, Quimi Portet, Renaldo & Clara o Joan Garriga han estat alguns dels artistes que han actuat en espais tan atractius i especials com el Castell d’Esponellà (a la foto), l’Església de Santa Eulàlia o a les Coves Prehistòriques de Serinyà.
Si us animeu, d’ara fins a finals de juliol tenen una programació amb una quinzena de propostes de nivell que van des de La Ludwig Band a Andrea Motis fins a Xavi Sarrià d’Obrint Pas.
Un pla ideal per fer una escapada a una comarca poc coneguda i que amaga espais recòndits que us seduiran.
2n TOMB: Art contemporani en una antiga fàbrica de Tàrrega
Durant el segon terç del segle XX, Tàrrega va comptar amb la principal fàbrica de maquinària agrícola a l’estat espanyol. Les garbelladores, dalladores o lligadores de Cal Trepat van ser una revolució per l’època i van transformar la manera de treballar al camp.
Però, com passa sovint, la modernització del model industrial va suposar el final de la fàbrica, que va abaixar les persianes a la dècada dels 80.
L’any 2012, l’Ajuntament de la ciutat va reobrir l’espai com a Museu i una de les activitats més destacades que s’hi celebra és l’Embarrat, un festival de creació contemporània.
Aquest any celebra la 10a edició del 24 al 26 de maig i compta amb una programació variada d’artistes emergents que va des de concerts (Marala o Maria Hein), fins a recitals de poesia o una exposició d’instal·lacions artístiques a cura d’Ingrid Guardiola.
Un dels grans atractius del certamen és que el festival té lloc enmig de la maquinària agrícola i els despatxos de Cal Trepat, que et transmet la sensació de ser un espai on s’ha aturat el temps.
A la nau 5, per cert, hi podreu veure l'embarrat, un potent sistema de politges i corretges que dona nom al festival creat i dirigit pel targarí Jesús Vilamajó.
3r TOMB: Corpinnats, xefs i cellers al bell mig del Penedès
T’imagines un sopar elaborat pels millors xefs del país a un celler màgic del Pendès?
Això és possible al Corpinnat Festival Gastronòmic, la 4a edició d’aquest festival que congrega els millors restaurants perquè elaborin el seu menú en un indret únic i amb el vi escumós com a fil conductor.
El Corpinnat és una marca que va néixer per distingir els escumosos elaborats per mètode tradicional al cor del Penedès i que aplega onze productors com Gramona, Sabaté i Coca o Recaredo.
Del 6 de juny al 31 de juliol, obren les seves cases als restaurants més destacats de Catalunya per oferir una proposta gastronòmica maridada d’alt nivell i amb un preu que oscil·la entre els 75 i els 190 euros del menú.
El subtil Ca l’Enric de La Vall de Bianya, l’innovador Antic Forn de Cervera o el sofisticat Cal Mut de Blanes són alguns dels restaurants que formen part d’una proposta especial i per a les grans ocasions.
Si tens ganes de donar-te un festí, aquesta pot ser una bona proposta per unir gastronomia i maridatge en uns cellers que primen la qualitat per davant de tot.
I fins aquí el 3TOMBS d’aquesta setmana. Ens pots proposar més festivals singulars enviant un correu a 3tombs@3tombs.cat o a través de les xarxes socials.