🛒 3 botigues on-line per comprar a pagès
Descobrim noves iniciatives amb un compromís perquè els productors també es puguin guanyar bé la vida
Tots estarem d’acord que no hi ha millor manera de comprar que anar al mercat i seleccionar les millors verdures de temporada que els pagesos han cultivat.
O passar per la petita botiga del barri que tenen aquells fruits secs boníssims d’un camp de la vora.
O deixar-te perdre per una fira gastronòmica d’un poble i endur-te un parell de formatges artesans per llepar-te els dits.
Però, malauradament, no sempre tenim temps per poder aconseguir aquests productes singulars i que casen amb els valors que tant defensem: qualitat, sostenibilitat, traçabilitat, temporalitat…
Internet també té algunes coses bones i al butlletí d’aquesta setmana us volem donar 3TOMBS per botigues on-line del territori que ofereixen gènere de pagès i amb un compromís perquè els productors també es puguin guanyar bé la vida.
A banda de la comoditat de rebre els productes a la porta de la casa en només un clic, també t’ofereixen la possibilitat de descobrir iniciatives gastronòmiques d’altres comarques i valorar tota la feina que s’amaga a darrere.
Prepareu bé la comanda!
1r TOMB: La Xarxa Pagesa, un exemple de sobirania
En un país on “només un 25% de les verdures que es comercialitzen són produïdes a casa nostra”, diversos pagesos i pageses de les comarques de l'Empordà, la Garrotxa, la Selva i el Gironès es van unir el 2021 per crear un projecte que trenqués la tendència.
Es tracta de Xarxa Pagesa, una associació que defensa la sobirania alimentària i que ha obert una botiga on-line “sense intermediaris ni especulació”.
A xarxapagesa.cat trobareu una variada gamma de productes ecològics seguint criteris de proximitat, sostenibilitat i justícia social com les infusions de l’Empordà, la mel del Cap de Creus o la coca de forner de Besalú.
De moment, l’enviament només està disponible per a les comarques gironines, però són un model d’exemple a seguir que es podria replicar en altres zones del país per enfortir les xarxes pageses del nostre territori.
A banda de la web, us recomanem seguir-los a Instagram, on són molt actius presentant productors, explicant receptes o recomanant botigues còmplices amb els seus principis.
Una proposta innovadora i necessària perquè el pagès pugui continuar vivint de la terra.
2n TOMB: Buscant les Arrels
En una altra escala, la cooperativa SOM (que actualment forma part d’Abacus) va crear el 2020 l’ambiciós mercat virtual Arrels amb la intenció de connectar els pagesos directament amb el consumidor de tot Catalunya.
La plataforma està molt ben treballada, compta amb una estètica molt ben cuidada i t’ofereix diferents parades de productors de proximitat amb la seva proposta.
Per poder comprar, t’has de fer soci d’Arrels per 29,85 euros anuals i ja podràs accedir al catàleg per fer la comanda, que ha de ser d’un mínim de 50 euros i s’envia cada dimecres.
Xolís d’Adons, sofregit de ceba empordanès, cigró menut del Vallès o pomes d’Ivars d’Urgell són algunes de les variades i seleccionades propostes que t’ofereix aquest servei, que compta amb 1.400 socis i més de 130 productors.
Amb la subscripció també us entra l’enviament de la revista Arrels, el món que torna, un producte periodístic trimestral de la màxima qualitat que tracta temes com la ruralitat, la sostenibilitat i altres formes de viure.
3r TOMB: El formatge, a casa
De formatges se n’han fet tota la vida, però en els darrers temps han sorgit apassionades i innovadores creacions que han ampliat el ventall fins a límits insospitats.
El tema donaria per un butlletí sencer (en prenc nota), però avui ho centrarem en presentar-vos una de les poques webs (per no dir l’única) que només ven formatges artesans catalans.
Es tracta de formatgeacasa.cat, una botiga on-line que treballa amb 40 formatgeries artesanes de Catalunya i amb una oferta de més de 300 varietats.
El projecte és obra de Francesc Portet, especialista en el sector i jurat de diversos premis, que va crear la web a partir de la distribuïdora de formatges artesans Caseus Afinadors que té a Granollers.
El blau de jutglar d'Olost de Lluçanés, el cabana fumat de La Llacuna o el carrat de Borredà són algunes de les suculentes delícies que hi trobareu. eEls enviaments es fan cada dilluns i els costos varien en funció de la ubicació.
Sobretot, en cas que entreu a la seva web, no us deixeu el pitet…
I fins aquí el butlletí d’aquesta setmana sobre un tema, les botigues on-line per comprar a pagès, que encara té molt camp per córrer.
Si coneixeu més plataformes, ens les podeu fer arribar a les xarxes socials de 3TOMBS.